Lekker doen waar je blij van wordt op school
De woensdag wordt gegarandeerd de lievelingsdag van leerlingen aan basisschool De Nobelhorst in Hulst. Het lesrooster wordt voortaan radicaal omgegooid met de Talent Ateliers.
Géén saaie taal-, reken- of geschiedenislessen meer op woensdag maar actief aan de slag met kundige vrijwilligers of professionals. Zo ziet de woensdag er vanaf nu uit op basisschool De Nobelhorst in Hulst. "Aandacht voor die dingen in het leven waar je óók van leert en energie van krijgt" aldus directrice Marjolein Faase.
Het team van basisschool De Nobelhorst bedacht het concept van de Talent Ateliers zelf. "Het komt dus niet uit een boekje. We zochten een manier om onze leerlingen extra uitdaging aan te bieden, meer plezier" verklaard Faase.
De jongste leerlingen van de basisschool kunnen uit zes verschillende Ateliers kiezen:
- Muziek
- Kunst en cultuur
- Techniek en wetenschap
- Natuur en voeding
- Kinderboeken
- Sport
De bovenbouw leerlingen kunnen uit nog twee ateliers kiezen; 'cijfers en raadsels' en 'pittige projecten'. De leerlingen zijn vrij in hun keuze bij welk atelier ze willen aanschuiven, hierdoor kunnen zij hun eigen interesses volgen of juist iets nieuws uitproberen.
Op andere dagen meer tijd voor gewone lessen
Op woensdag, een halve schooldag, is tijd voor twee ateliers. Één voor en één na de ochtendpauze. De ateliers duren vijf weken waarna de kinderen weer twee andere ateliers mogen kiezen. Doordat de woensdagochtend in het teken staat van deze ateliers hebben ze op de andere dagen meer tijd over voor de gewone lessen.
Voor de Talent Ateliers heeft basisschool De Nobelhorst actief de samenwerking gezocht met de Zeeuwse Muziekschool, sportdocenten van Hulst voor Elkaar, gepassioneerde vrijwilligers en professionals uit het bedrijfsleven. Zij leveren materiaal en verzorgen de lessen. Het kan dus zomaar zijn dat een echte kok de leerlingen leert koken met ingrediënten uit het eigen voedselbos van De Nobelhorst.
Twee violen en een trommel en een fluit
Het was op de startdag nog een gezellige chaotische woensdagochtend. Tientallen violen, gitaren en trommels werden de school in gedragen. Overal op het schoolplein, het schoolgebouw en op de sportvelden waren groepjes leerlingen aan de slag. In de aula werd muziekles gegeven en in de gang leerde een vrijwilliger een groepje van vier leerlingen hoe je een molen kunt maken van allerlei metalen onderdelen. Op de atletiekbaan werkten de kinderen zich in het zweet, "je hoeft niet alleen met je neus in de boeken zitten om iets te leren" aldus Faase.
Jahvyerra (7) is samen met drie schoolgenootjes aangeschoven bij het atelier voor techniek en wetenschap Geconcentreerd op de bouwtekening knipt ze allerlei vormen uit vellen karton. "Het moet een kasteel worden. Ik vind dit nu al mijn lievelingsdag!"
Bron: PZC