Zeeuwse beweegscholen gaan strijd aan met stilzittende kinderen
Dat gebeurt in Zeeuws-Vlaanderen, op Walcheren en in Goes bij basisschool De Wingerd van directeur Lizo Koppejan. "Dit is een belangrijke taak voor basisscholen. Kinderen zijn eigenlijk niet geschikt om een hele dag stil te zitten. Als je dit afwisselt met bewegen dan zet je het brein steeds aan", vertelt hij in radioprogramma De Zeeuwse Kamer.
"Op school hebben we allerlei manieren verzonnen om bewegen leuk te maken. Dat lukt ons steeds beter. We hebben bijvoorbeeld spellingles in de gymzaal. En elke week lopen onze kinderen een mile (1,61 km) door de wijk. Sommigen doen dat rennend, wie dat niet leuk vindt doet dat wandelend.
Juichende kinderen buiten
Het gaat er niet om of je goed ergens in bent, maar dat je samen in beweging bent", zegt Koppejan. "Je merkt dat kinderen na zo'n lichamelijke activiteit toch weer frisser in de les zitten.", zegt Koppejan. "Ik heb liever juichende kinderen buiten, dan muisstille kinderen in de klas."
De beweegschool is een onderdeel uit het sportakkoord dat in 2019 gesloten is door SportZeeland met verschillende organisaties. Zeeuwse kinderen bewegen - net als kinderen in de rest van het land - te weinig. Ze willen dat kinderen vanachter hun computer, tablet of telefoon komen en bewegen leuk gaan vinden.
Volgens Koppejan heeft het feit dat kinderen zo weinig bewegen natuurlijk te maken met de computer, televisie en de telefoon. Maar hij denkt ook dat ouders bezorgder zijn geworden. "Vroeger mocht ik als zevenjarig jongetje een rondje fietsen door het dorp. Nu zou ik dat zelf ook niet zo snel doen met mijn kinderen. Dat je niet weet waar ze zijn."
Schort vooral aan motorische ontwikkeling
Volgens Patrick Vader van SportZeeland zie je de weinige uren beweging vooral terug in de motoriek van de kinderen. Vooral het snel kunnen opvolgen van verschillende bewegingen. "Daaraan kun je zien of een kind snel kan handelen of dat er een angst zit, bij het maken van een koprol bijvoorbeeld. Die angst kun je er dan proberen uit te halen."
De drie scholen zijn gestart, maar om inzicht te krijgen in hoe de situatie echt is, wil SportZeeland op elke basisschool in Zeeland een scan uitvoeren. "We laten kinderen een test doen op een beweegbaan. Daar komt dan een score uit. Als er echt iets aan de hand is schakelen we met bijvoorbeeld een kinderfysiotherapeut", vertelt Vader. Zo krijgen we inzicht in hoe het met kinderen individueel gaat, per school en per gemeente. Maar zo kunnen we over enkele jaren ook daadwerkelijk meten of het beter gaat met de kinderen."
SportZeeland heeft namelijk als doel alle kinderen in ieder geval op een gemiddeld niveau te krijgen als het gaat om de motoriek. "Twee uurtje gymles in de week is daarvoor echt niet voldoende."
Bron, foto en volledige artikel: Omroep Zeeland